ÎNAPOI LA TITLURI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÎNTÂLNIREA NAȚIONALĂ A TINERILOR CATOLICI ORADEA 06.08.2003 - 10.08.2003

(UN REZUMAT AL ÎNTÂLNIRII ÎN CARE ESTE INCLUSĂ ȘI PARTICIPAREA TINERILOR CATOLICI DIN LUGOJ)

 

 

"Tinerii sunt soarele sau furtuna zilei de mâine".

motto: "Așa este împărăția lui Dumnezeu...

 mai întâi pai, apoi spic, după aceea grâu deplin în spic"

(Mc 4,26-29).

 

 

 

 

Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Oradea, a organizat în perioada 06.08.2003 - 10.08.2003 Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici din România (INTC).

 

Pe parcursul celor cinci zile participanții s-au putut ruga împreună în cadrul Sfintelor Liturghii celebrate în rit latin și bizantin; au avut loc conferințe, mese rotunde pe teme de actualitate susținute de personalități de prestigiu din România și Italia. Toate aceste manifestări s-au ținut în campusul universității din Oradea.

 

De la Lugoj au participat 32 de tineri (față de 14 câți au participat la Timișoara în 2001), având în frunte doi preoți: Pop Ioan (Pr. Ionică) și Glosik Alin, trei teologi și vreo câteva călugărițe.

 

Miercuri 06.08. în jurul orei 18.00, primul moment al programului l-a constituit întâmpinarea Crucii Tinerilor la intrarea în oraș cu procesiune până la Mănăstirea "Maica Domnului", unde a fost primită de P.S. Virgil Bercea.

 

Joi 07. 08, în jurul orei 09.30, a avut loc Deschiderea Oficială, urmată de Sf. Liturghie-rit Bizantin pe stadionul universității. La această Sfântă liturghie au participat și concelebrat doi episcopi: P.S. Virgil Bercea, și P.S. Aurel Percă de la Iași. Vineri și sâmbătă Sfintele Liturghii au fost celebrate în rit latin. După Sfânta Liturghie, Pr. Francesco Farronato ținea o meditație de aproximativ o jumătate de oră. Urmau apoi discuții pe grupuri, (în toate aceste zile cu excepția zilei de Duminică). Un moment important în cadrul acestor discuții l-a constituit ziua de sâmbătă când tinerii participanți au avut parte de completarea unor chestionare legate de aspecte din viața religioasă a tânărului de azi din țara noastră. Sondajul a fost realizat sub egida Universității din Geneva, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, și a Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

 

Întrebările sondajului au fost compuse de o echipă ce a inclus specialiști în sociologie, psihologie, antropologie, drept, științe politice, jurnalism. Scopul său, este realizarea unei radiografii a vieții creștine a tineretului catolic din țara noastră. La sondaj au răspuns peste 1200 de tineri, ceea ce conferă sondajului o marjă de eroare foarte mică.

 

Amintim câteva dintre întrebări, fără a enumera variantele de răspuns: Unde te simți mai aproape de Dumnezeu? De ce mergi la biserică? Ce reacție ai când ști că ai făcut un păcat? Ai un îndrumător spiritual? Ce apreciezi și ce ai reproșa la preoți? Care sunt sacramentele Bisericii? Ești sau ai fost membru al unor organizații sau asociații laice? Frecventezi discotecile? Te interesează politica? Cât timp pe zi te uiți la televizor?

 

Timp de trei zile (joi, vineri și sâmbătă), după prânz aveau loc o serie de conferințe pe diverse teme de teologie și nu numai susținute de personalități de prestigiu din România și Italia.

 

Serile au fost pline de bucuria și tinerețea participanților din diferite parohii veniți la această întâlnire, care au prezentat pe scena stadionului Universității programe artistice: cântece, dansuri, scenete, cu subiecte religioase dar nu numai.

 

Seara zilei de 7 august a fost dedicată concursului de imnuri, unde tinerii din Lugoj au obținut locul II, fiind foarte aproape de locul întâi. De altfel după gradul ridicat de atmosferă al publicului se poate spune că am câștigat locul I. Este un progres dat fiind faptul că se tot vehiculează că Eparhia de Lugoj nu are potențial sau nu se afirmă când e vorba de întruniri de tineret. La Oradea „mitul” acesta a fost spulberat, demonstrându-se contrariul și mai mult: putem ajunge (în premieră) liniștiți până aproape de podium.

 

În seara zilei de 8 august s-au înscris pentru spectacol tinerii din Carei, cu cântece în limba italiană; cei din Reșița; din parohiile Sf. Familie și Ss. Petru și Pavel din Zalău; animatorii din Arhidieceza de București, care au prezentat două dansuri; formația Black Rose de la Oratoriul Don Orione; tinerii din Țara Oașului, care au prezentat obiceiuri din Oaș; tinerii din Constanța, cu o paradă militară; grupul Anima din Bistrița, cu o piesă de teatru - parodie - și cântece; grupul de tineri Allegria din Oradea; tinerii din Sânicolaul Mare, care au prezentat o scenetă; tinerii din Lugoj; grupul Copiii Mariei, din Reghin, cu un impresionant program de dans și spectacol de lumină: "Nu ne opriți din zbor".

 

În seara zilei de 9 august au urcat pe scenă tineri greco-catolici din Oradea; din Beiuș; oaspeții italieni din Acțiunea Catolică, care au cântat imnurile de la Zilele Mondiale ale Tineretului din anii 2000, de la Roma, și 2002, de la Toronto; tinerii din Dieceza de Iași; cei din Caransebeș, care au prezentat dansuri populare germane; cei din Ardud; tinerii din parohia romano-catolică Sf. Ladislau din Oradea; un tânăr din Sighet, care a cântat la chitară; tinerii din Blaj; cei din Cugir; cercetașii din Oradea împreună cu cei din Franța, veniți să îi ajute în sectorul de voluntariat al INTC; corala Angeli din Cluj, care, între alte cântece mai "serioase", au adaptat comic pentru INTC versurile cunoscutei piese "Goanga".

 

La cererea mai multor tineri, grupul Copiii Mariei, din Reghin, a prezentat și în această seară programul "Nu ne opriți din zbor". Acest program a debutat cu un dans al tinerilor, după care au intrat în scenă trei profesioniști ce au mânuit torțe aprinse, într-un uimitor spectacol de lumină. Au revenit pe scenă tinerii, cu un nou dans, pe o melodie a formației Queen, după care și-au aprins și ei torțe, și au format în mijlocul scenei o cruce din flăcări. Au coborât apoi, tot în ritmul muzicii, în rândul tinerilor care îi urmăreau, și au mers în fața Episcopilor prezenți: I.P.S. Lucian Mureșan, P.S. Petru Gherghel, P.S. Virgil Bercea și P.S. Florentin Crihălmeanu, ducând în mod simbolic lumina în mijlocul lor.

 

Pe lângă toate aceste programe artistice, prezentate de grupurile din diferite parohii prezente la întâlnire - în medie 7 minute pentru fiecare grup, a urmat un spectacol mult mai amplu, intitulat: "Unde ești, Creație?". Acest spectacol, care a durat peste două ore și a fost realizat cu costume și decoruri de la Opera Română din Cluj-Napoca, a fost prezentat de grupul Triumful Inimii Neprihănite din Cluj-Napoca.

 

Mesajul central al spectacolului, a urmărit să scoată în evidență răspunsul pe care omul trebuie să îl dea Creatorului său, și acest răspuns este atitudinea de închinare, manifestată prin adorație .

 

Seara zilei de 9 august de la INTC s-a încheiat cu o surpriză din partea organizatorilor: focuri de artificii, iar în ultima zi, duminică 10 08, încheierea finală a fost punctată cu o celebrare solemnă a Sfintei Liturghii în rit bizantin, la care au participat toți ierarhii Greco-Catolici.

 

 

 

PENTRU A VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII DE LA ACEST EVENIMENT, PRECUM ȘI DE LA ALTE EVENIMENTE DE ALE NOASTRE VIZITAȚI GALERIA FOTO

 

 

ÎNAPOI LA TITLURI

 

 

 

 

 

 

 

© TINERII GRECO-CATOLICI DIN LUGOJ 

mai 2004 -