ÎNAPOI LA TITLURI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CORUL CATEDRALEI EPISCOPALE GRECO-CATOLICE DIN LUGOJ

A PARTICIPAT LA FESTIVALUL DE MUZICĂ SACRĂ

„CARMIL TOCĂNEL”

 

 

    Dat fiind faptul că majoritatea tinerilor din Lugoj fac parte din Corul Catedralei, am inclus pe site-ul nostru și această știre.

 

În perioada 1-3 octombrie 2004, corul Catedralei Episcopale Greco-Catolice din Lugoj dirijat de D-na prof. Olimpia Drăgan, a participat la Festivalul de Muzică Sacră organizat în amintirea Pr. Carmil Tocănel în localitatea Roman, jud. Neamț.

Părintele Tocănel, erudit profesor, compozitor, dirijor și organist, s-a născut în satul Barticești, comuna Botești, județul Roman, în ziua de 27 noiembrie 1907. După terminarea școlii primare a intrat în Seminarul din Hălăucești. Studiile de filozofie și de teologie le-a absolvit la Institutul Internațional de Studii al Fraților Minori Conventuali Seraphicum din Roma. Deoarece s-a dovedit înzestrat cu aptitudini deosebite și cu o mare pasiune pentru muzică, a frecventat Academia de Muzică Sfânta Cecilia din Roma, unde a studiat muzica bisericească teoretică și instrumentală cu specializare în cântul gregorian. A trecut la cele veșnice în anul 1973.

În amintirea acestui erudit maestru, Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a organizat un festival de muzică sacră. Festivalul s-a bucurat de un prestigiu aparte prin participarea unor coruri cunoscute în Biserica Catolică din România, atât de rit latin cât și de rit bizantin. La eveniment au participat: corul "Ioculatores Domini" al Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman (dirijor, prof. Onoriu Maior); corul "Coelesti" din Onești (dirijor, Narcis Nicolau); corul Seminarului Ortodox Sfântul Gheorghe din Roman; corul parohiei Sfânta Tereza din Roman (dirijor, prof. Onoriu Maior); corul parohiei Fericitul Ieremia din Bacău (dirijor, Adrian Farcaș); corul "Mater Alma" al Mănăstirii Sf. Agnes (CJ) din București (dirijor, Antonia Someșan); Societatea corală "Francisc Hubic" din Oradea (dirijor, Irinel Oros-Băjenaru); corul Catedralei greco-catolice "Pogorârea Spiritului Sfânt" din Lugoj (dirijor, prof. Olimpia Drăgan); corul "Juvenes Ecclesiae" al Catedralei romano-catolice din Iași (dirijor, Maximilian Husaru); corul "Angeli" din Cluj-Napoca (dirijor, prof. Angela David); corul Catedralei romano-catolice Sf. Iosif din București (dirijor, Marcel Costea); corul "Magnificat" al Catedralei greco-catolice Schimbarea la Față din Cluj-Napoca (dirijor, prof. Alexandru Suciu) și corul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași (dirijor, prof. Mihai Bișoc).

Pe lângă aceste coruri, festivalul a avut doi invitați de marcă din Japonia: soprana de renume internațional Yoko Hirano și Prof. Yumiko Okawa, pianistă de excepție de la Televiziunea națională din Tokyo, cunoscută pe scenele concertistice din Europa și Japonia.

Programul a cuprins și recitalul de orgă al Fr. Cristian Dumea.

La acest deosebit eveniment a luat parte și Excelența Sa Mons. Petru Gherghel, Episcopul romano-catolic de Iași, care a prezidat Sfânta Liturghie celebrată sâmbătă.

Cu ocazia acestui festival de muzică sacră, a fost lansată și culegerea de partituri "Ave Maria", realizată de Editura Serafica din Roman, lucrare care cuprinde atât lucrări originale cât și armonizări ale Pr. Carmil Tocănel.

Chiar dacă în rândurile membrilor corului Catedralei noastre nu sunt profesioniști, din ecourile acestui festival a reieșit că am avut o bună participare și am lăsat o imagine pozitivă. Corul Catedralei a reușit cu succes să scoată în evidență, și la acest festival, dimensiunea artistică și spirituală a pieselor interpretate.

 

 

PENTRU A VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII DE LA ACEST EVENIMENT, PRECUM ȘI DE LA ALTE EVENIMENTE DE ALE NOASTRE VIZITAȚI GALERIA FOTO

 

 

ÎNAPOI LA TITLURI

 

 

 

 

 

 

 

 

© TINERII GRECO-CATOLICI DIN LUGOJ 

mai 2004 -