ÎNAPOI LA TITLURI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SFINȚIRE DE CAPELĂ LA TÂRNOVA

 

 

Una din localitățile de pe teritoriul Diecezei de Lugoj unde nici până astăzi, la 15 ani de la evenimentele din Decembrie 1989, nu a fost restituită biserica parohială a comunității greco-catolice, este Târnova (Protopopiatul Reșița, județul Caraș-Severin).

Construită la începutul secolului XX sub conducerea Părintelui Ilie Constantin, biserica parohiei Târnova a fost confiscată în anul 1948 de regimul comunist și dată în folosință Bisericii Ortodoxe Române.

Întrucât lăcașul de cult nu a fost retrocedat proprietarilor săi de drept, a fost nevoie de găsirea unei soluții ca și credincioșii greco-catolici din Târnova să aibă un spațiu propriu de rugăciune. Comunitatea de aici și-a reluat activitatea în anul 1994, serviciile religioase fiind celebrate în casa familiei Păun și Voina. De aici, în dimineața zilei de 12 decembrie 2004, a pornit procesiunea cu Sfânta Euharistie până în noua capelă greco-catolică.

Pentru credincioșii greco-catolici din amintita localitate, s-a cumpărat o casă care a fost amenajată drept capelă. La aceasta a contribuit ajutorul financiar deosebit venit din partea Eminenței Sale Cardinalul Aloysius Ambrozic din Toronto (Canada).

Eforturile făcute pentru cumpărarea și amenajarea acestei case au fost încununate de importantul eveniment din ziua de 12 decembrie, dată la care capela nou-amenajată a fost sfințită și a devenit funcțională, constituind noul locaș de rugăciune al acestei comunități.

Credincioșii, veniți în număr foarte mare, au umplut spațiul nou amenajat și holul aferent acestei capele. La Târnova a fost o atmosferă de bucurie, de pace și de mulțumire pe care credincioșii locului – ca de altfel toți cei care au participat la eveniment – au trăit-o cu vie emoție.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian, însoțit de un sobor de preoți din care au făcut parte: Pr. Marian Ilie Ștefănescu, Protopopul român unit al Reșiței, Pr. Viorel Costinar, parohul greco-catolic din Târnova, Pr. Gavril Timiș, parohul greco-catolic de la Vermeș și un invitat din partea bisericii romano-catolice, Părintele capelan Petru Rebegilă.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de tineri veniți de la Lugoj pentru acest eveniment, ei făcând parte din corul Catedralei.

Preasfințitul Alexandru a scos în evidență, în cadrul predicii rostită la Sfânta Liturghie, printre altele, valoarea umilinței care de fapt este o virtute, subliniind faptul că Isus Cristos nu s-a născut în palat luxos și bogăție ci a venit în lume sărac, născându-se într-o peșteră, de animale de la marginea Betleemului. Dacă Dumnezeu ne-a oferit acest exemplu de umilinț㠖 a menționat P.S. Sa – este acum rândul nostru să ne umilim în această capelă fără iconostas, fără clopote. Biserica Greco-Catolică nu renunță la drepturile ei de proprietate. Sperăm ca, cu ajutorul Justiției din România, într-o bună zi să ne fie restituită biserica noastră din Târnova.

Important este faptul că acum există un lăcaș de cult unde comunitatea greco-catolică se poate aduna și ruga în liniște, că are un preot stabil și, așadar, credincioșii pot participa la Sfânta Liturghie și implicit la Sfânta Euharistie.

Pentru credincioșii Parohiei Greco-Catolice din Târnova, momentul sărbătoresc din ziua de 12 decembrie 2004 poate deschide noi căi de efort, de dăruire în a menține și mai ales a spori talantul ce le-a fost încredințat.

 

 

PENTRU A VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII DE LA ACEST EVENIMENT, PRECUM ȘI DE LA ALTE EVENIMENTE DE ALE NOASTRE VIZITAȚI GALERIA FOTO

 

 

 

 

 

 

 

ÎNAPOI LA TITLURI

 

 

 

© TINERII GRECO-CATOLICI DIN LUGOJ 

mai 2004 -